M. Kaliňák: Namiesto monumenltálnej sochy iba megablamáž

29.01.2013 Prešov

Prešov - Pred viac ako šiestimi rokmi bol predstavený projekt monumentálnej 33 metrovej sochy Ježiša Krista. Jeho autor Pavel Hagyari vtedy uviedol: "Odhadujem, že výstavba sa nezačne skôr, ako v roku 2010, žiada si to stavebné povolenie.“ Kde skončila žiadosť o stavebné povolenie a kedy bude kolaudácia tohto unikátu?
Na tieto otázky postačí veľmi stručná a jasná odpoveď prešovskej radnice z konca minulého roka: „Stavebný úrad neeviduje žiadosť o vydanie stavebného povolenia na výstavbu nadrozmernej sochy s podobizňou Ježiša Krista na území mesta Prešov.“ Kde sa teda podeli skutky, ktoré mali kráčať ruka v ruke s hrdým stanoviskom pána Hagyariho z januára 2008: „Už pripravujeme projekt. V roku 2010 bude dielo hotové.“ Treba ešte pripomenúť, že ďalšie suverénne vyhlásenie sa týkalo financovania: „Je to výlučne súkromná aktivita. Sochu budeme financovať zo súkromných zdrojov, bude stáť na súkromných pozemkoch, navyše jej umiestnenie nie je v rozpore s územným plánom.“ Takže vinníka netreba hľadať v zlomyseľnosti poslancov, ani v neprajnosti občanov. Vinníkom je jazyk, ktorý je dlhší ako ruky. Presne ten jazyk, ktorý skloňoval najväčšie symboly viery, silné znaky nádeje, pevné puta kresťanstva a s cirkevnými svätosťami sa zahrával ako s niečím bežným a všedným.
Škoda len, že Prešov má namiesto megasochy iba megablamáž. Aj táto mediálna bublina postupne spľasla. Aj v tomto prípade chýbala pokora i skromnosť. Nám všetkým však patrí jedno trpké ponaučenie: poniektorí ľudia si zrejme svoju malosť občas nahrádzajú megavýmyslami. Nie však za cenu individuálneho hodnotenia, ale s rizikom straty vierohodnosti celého mesta a jeho občanov.
Autor: PhDr. Michal Kaliňák, PhD., poslanec MsZ PO
 

Vyberte región